Limba | Nyelv | Language

Română
Română
Magyar
Magyar
English
English
Your language:
Kárásztelek
A község, melyet mindenki ismer.
Hírek
Képek
Videók
Hírek » Események » Nótás kedvű asszonyok „csicseregtek” Kárásztelken

Nótás kedvű asszonyok „csicseregtek” Kárásztelken

Készült: 2012. Július 18. , Szerda. Írta: ifj. Faluvégi Ferenc | Események

Július 8-án, vasárnap, Kárásztelek újra bebizonyította, hogy nincs határa a zene szeretetének. Három kórus dalolt a júliusi derűs nyarunk vasárnapján: két nagyváradi és a helyi asszonykórusunk vonzotta a kultúrát, a zenét és a nótát kedvelő tömeget.

 

A kárásztelki asszonykórus története a régmúltba nyúlik vissza, amikor is a nyolcvanas évek elején dalolni tudó és szerető asszonyok kórusba gyűltek és előadásokkal kedveskedtek a helyi és idegen közönségeknek. Ünnepségekre, felvonulásokra voltak hivatalosak, s erre a kárásztelkiek mind a mai napig büszkék, és édes nosztalgiával emlékeznek vissza egy-egy beszélgetés alkalmával. Viszont a múlt idő immáron jelenné forrt, hiszen a régmúlt hagyománya újra éledt Szabó Csilla kultúrfelelős vezetésével. Többen is segítségére siettek a régi tagok közül, akik példás lelkesedéssel és tenni akarással álltak a kezdeményezés mellé. Fiatal asszonyokkal is bővült a csapat, hogy a kórus ne csak személyiségek, de korosztályok tekintetében is sokszínű lehessen.

 

Hasonló társaság, a Nagyváradi Asszonykórus indult útjára két évvel ezelőtt, Kiss Géza-Lóránd és Kiss-Mitra Lívia szárnyai alatt. Mindketten kárásztelki gyökerekkel rendelkezvén nem is volt kérdéses, hogy előbb-utóbb Kárásztelekre látogasson csapatuk, mint ahogyan ez meg is történt július 7-én, szombaton. A hőségtől álmos kárásztelki hétvégét hetven fős vendégsereg tette nyüzsgővé kedves élénkségével. A vendégek körében tisztelhettük a nagyváradi Barátok Templomának Bihari Sándor kórusát, a nagyváradi Kovász nótazenekart, a már említésre kerülő Nagyváradi Asszonykórust, illetve Kiss Géza-Lóránd kántor-karnyagyot, aki mind szakmailag, mind pedig szervezőként mentorálta a rendezvényt.

 

Jó, hogy szombaton érkeztek, hiszen kipihenhették az utazás fáradalmait, megismerhették a falunkat, illetve estére kulinárisan is gazdagodhattak egy hamisítatlan szilágysági bográcsos erejéig. Vasárnap aztán új erőre kaptak és felejthetetlen élménnyé varázsolták a tizenegy órakor kezdődő szentmisénket. Kulturális csemegeként előadásra került Gounoud C-dúr miséje, Verdi Nabucco Rabszolga Kórusa, Bihari Sándor Ragyogni látom című műve és Wolf Péter Ave Mariája. Közben szólót énekelt Kiss-Mitra Lívia. A szentmise végét a Nagyváradi Asszonykórus aranyozta be egyházi ének összeállításával.

 

A szépségtől eltelt közönség este hat órára a kultúrotthon színpada előtt élvezhette tovább az üdítő „csicsergést”, immáron egy magyar nótaest keretén belül. A mulatság elején Kiss Géza karnagy a nagyváradi kórus történetét mesélte el, majd őt követte Faluvégi Ferenc polgármester, aki a helyi kórus gyökereinek történetét, aztán az újra éledt asszonykórus hihetetlenül pozitív hozzáállását tolmácsolta a nézőseregnek. Szabó Ödön, falunkból elszármazott Bihar megyei Rmdsz űgyvezető elnöke, az ünnepség elkötelezett támogatója, történetek segítségével mesélte el, mit is jelent Kárásztelek, milyen is az igazi kárásztelki mentalitás. Végül a felszólalók sorát Nagy Jácint plébános zárta az ő hamisítatlan fiatalos, humoros módján.

 

Az estén mindhárom kórus fellépett, hol együtt, hol külön örvendeztetvén a lelkes, szép számban összegyűlt közönséget. Közben szóló előadásával tisztelt meg bennünket Kiss-Mitra Lívia, aki nem mellesleg a Nóta Tv Nótasztár zenei vetélkedőjének közismert középdöntőse is egyben. Az előadások utáni vastaps mindent elárult: az emberek büszkén mutatták ki a tehetséges énekesek iránti szimpátiájukat, s szerintem még ma is ott ülnénk, ha a közeledő hétfő nem szabott volna időbeli gátat a népdalok és nóták sorának.

 

Bár minden jónak véget kell érnie egyszer, az előadás végén vendégeink újra megerősítették a már régebben is hangoztatott ígéretüket: szeretettel várnak minket Nagyváradra, egy hasonlóan kedves este erejéig, mind jó barátként, mind pedig lelkes fellépőkként. Jó is ezt hallani, hiszen újabb hagyomány van születőben, újabb barátságok alakulnak így ki. Mit is mondhatnék még így a végére? Hajrá asszonyok, hajrá vendéglátók! Éljünk a záró dal üzenete szerint: „Szeressük egymást gyerekek, hisz minden percért kár!”. Viszont ne felejtsük el, hogy mindez nem jöhetett volna létre, ha a megfelelő emberek, cégek és szervezetek nem támogattak volna bennünket. Köszönjük a: Kárásztelki Önkormányzatnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak, Az Europan kft-nek, Solo Impex kft-nek, a Kárászteleki asszonykórus tagjainak, Csillagocska Alapítványnak, A Nagyvárad Réti Református Egyházközségnek, Szabó Ödön megyei tanácsos, RMDSZ Bihar megyei szervezet Ügyvezető elnökének,Kiss Géza-Lóránd kántor-karnagynak, Kiss Albert Nagyvárad-Olaszi Plébános és kórusának tagjainak.

 

Ifj. Faluvégi Ferenc


blog comments powered by Disqus