Limba | Nyelv | Language

Română
Română
Magyar
Magyar
English
English
Your language:
Kárásztelek
A község, melyet mindenki ismer.
Hírek
Képek
Videók
Hírek » Események » Petőfi szavalt Kárásztelek szívében

Petőfi szavalt Kárásztelek szívében

Készült: 2012. Március 21. , Szerda. Írta: ifj. Faluvégi Ferenc | Események

A szél is úgy fújt március 18-án, hogy a zászlók hetykén loboghassanak a negyvennyolcas megemlékezés délelőttjén. Nincs is szebb annál, mint mikor az időjárás teljesen a kedvünkre tesz: rég volt már ilyen meleg március ezen időszakában. Végre felszabadult mosollyal vonulhattak a fiatalok, a szentmiséről egyenesen a Turul madaras emlékművünkhöz, hogy előadásukkal tiszteletüket tehessék a másfél évszázaddal ezelőtt forrongó szabadságharcosaink emléke előtt.

Megszámlálhatatlan alkalommal dolgozták már fel ünnepi beszédekben Pest utcáin, a Pilvax kávézóban induló, történésekben igencsak bővelkedő forradalmi eseményeket. Így talán üdítőleg hatott, hogy sem Faluvégi Ferenc polgármester úr, sem pedig Fekete-Szabó András, az RMDSZ szenátora nem a történelmi kiselőadásra helyezték a hangsúlyt, sokkal inkább negyvennyolc napjainkra levetített üzenetét emelték ki. Mert nincs is jobb példa a magyar történelemben arra, hogy mennyire erősek tudunk lenni együtt, ha a széthúzás, gyarló személyes érdekek hajszolása helyett közösen állunk ki egy szent ügy érdekében.

A beszédek után a fiataloké lett a főszerep. Szabó Csilla vezetésében modern és elegáns előadással idézték fel a szabadságharc korának legendás hangulatát. Büszkén, méltósággal hangzott el Petőfi örökzöldje, a Nemzeti dal, Szabó Roland tolmácsolásában. Énekhanggal az asszonyok kórusa egészítette ki az előadás atmoszféráját. Hájzer Hajnalka és Szabó Amália közös énekkel bizonyították, hogy a fiatalokból sem veszett még ki a zenei tehetség.

Utolsó momentumként ünnepi koszorúzás zárta a megemlékezést. Koszorút helyezett el: Fekete-Szabó András RMDSZ szenátor, Nagy Jácint-Sándor plébános, Faluvégi Ferenc polgármester és RMDSZ elnök, Nagy Tibi alpolgármester és RMDSZ alelnök, Szabó Melinda a helyi képviselők tanácsának tagja, Kovács László RMDSZ tanácsos és Nagy Imre-Zoltán iskolaigazgató. Virágot helyezett el György Mária, Szabó Rozália és Gavrilus Ilonka, a második világháborúban elhunytak hozzátartozóinak részéről.

A hangfalakból felzendülő himnusz és a fiatal tagokkal bővült helyi rézfúvósok szélben úszó muzsikája kísért minket a haza vezető úton. Nem is eshetett volna jobban a vasárnapi ebéd, mint a tavasz ezen színpompás megemlékezése után. A szívekben forradalmi taktusok hirdették: lehet még igaz magyarnak lenni, csak hallgatnunk kell Vörösmarty igazára: „Áldjon, vagy verjen sors keze: Itt élned, s halnod kell.”

ifj. Faluvégi Ferenc

blog comments powered by Disqus